Аналіз відкритого звернення Українського контест клубу (UCC) до керівництва Ліги радіоаматорів України

У розпорядження Ініціативної групи потрапив проект «відкритого звернення Українського контест клубу (UCC) до керівництва Ліги радіоаматорів України». Повний текст публікується за посиланням http://antivrl.blogspot.com/2017/05/ucc.html 
Сумно усвідомлювати і дивитися як зусиллями декількох надміру амбітних особистостей активна частина гідних представників українського радіоспорту старанно втравлюється в протистояння, в стан конфлікту з національною радіоаматорського організацією.

Ініціативна група провела консультації з представниками обох сторін гіпотетичного конфлікту і підготувала побіжний аналіз проекту «відкритого звернення».
  

Мы, члены Украинского Контест Клуба (UCC) констатируем, что сегодняшнее руководство Лиги радиолюбителей Украины в части обмена QSL-карточками среди радиолюбителей занялодеструктивную политику и практически для большей части радиолюбителей Украины, а также всего мира с территорией Украины заблокировало QSL-обмен.

Ліга радіоаматорів України була створена в 1991 році. Необхідність створення національної радіоаматорського організації виникла в зв'язку розпадом Радянського Союзу і пов'язаної з цим втратою членства в Міжнародному радіоаматорському союзі (IARU) Федерації радіоспорту СРСР. ЛРУ отримала статус національної організації члена-учасника IARU, а разом з цим і пов'язані з цим права - представляти інтереси своїх членів на міжнародному рівні; а також обов'язки - платити щорічний внесок в IARU в розмірі приблизно 1500,00 ЄВРО і взаємодіяти з національними органами державної влади в частині формування правового поля заняття радіоаматорством як таким.

QSL бюро ЛРУ функціонує тільки в єдиній системі QSL обміну IARU, координується IARU і веде роботу згідно регламентуючих документів IARU - Конституції, Статуту та Резолюцій.

Основним джерелом фінансування IARU є внески членів-учасників, таких як ЛРУ. Основним, і на даний момент єдиним, джерелом фінансування ЛРУ є внески її членів.

За даними, отриманими Ініціативною групою від ДП «Український державний центр радіочастот», загальна чисельність зареєстрованих радіоаматорів України становить близько 16 000 чоловік.
За даними отриманим в штаб-квартирі ЛРУ, загальна чисельність членів ЛРУ становить близько 1 500 осіб, а в довоєнний період, разом з АР Крим, Донецькою і Луганською областями не перевищувала 3 000 чоловік.
Таким чином, чисельність ЛРУ становить менше 10% від числа ліцензованих радіоаматорів України.

Виходячи з наведених даних неважко зрозуміти чому члени ЛРУ не можуть і не повинні нести фінансові витрати щодо забезпечення QSL обміном в єдиній системі IARU всіх 16 000 ліцензованих радіоаматорів України. Більш того, пряма заборона безкоштовного обслуговування не-членів ЛРУ в QSL бюро закріплено статтями Статуту ЛРУ ще з часів найпершої його редакції. Безоплатне обслуговування в QSL бюро ЛРУ НЕ-членів може бути кваліфіковано лише як нецільове витрачання коштів, отриманих як членські внески.

Також пряма заборона безкоштовного обслуговування QSL обміну не-членів національних організацій-учасників в загальному обміні IARU міститься в регламентуючих документах цієї організації.
Переклад українською Резолюції Адміністративної Ради IARU яка регламентує засади організації QSL обміну.

Резолюція 85-9
(Доповнено 2009)
Стосовно QSL бюро
Адміністративна Рада IARU, Окленд, Листопад 1985,

усвідомлюючи, що обмін QSL картками є «Найвищою ввічливістю» в
радіоаматорському зв’язку

усвідомлюючи, що вартість обміну картками між окремими радіостанціями
в більшості випадків є неприйнятною інакше, як через міжнародну
систему QSL бюро

усвідомлюючи, що радіоаматор, який посилає картку через бюро в
більшості випадків не може знати чи аматор, якому адресована картка,
є членом  його національної організації-члена IARU, та

усвідомлюючи, що більшість організацій-членів IARU мають систему бюро
для вхідник карток як для членів, так і для не членів, хоча деякі
організації з поважних причин не мають можливості обслуговувати не
членів організації, навіть, якщо всі витрати на це повністю
компенсуються

ухвалює, що організаціям-членам IARU настійливо рекомендується, де
це можливо, забезпечити отримання вхідної QSL пошти для не членів
організацій, якщо такі не члени згодні оплачувати повну вартість
такого сервісу  і забезпечити відповідні методи і засоби доставки
карток для не членів, та

також ухвалює, що організації-члени IARU не
повинні направляти QSL картки на бюро, які керуються не членами IARU ,
якщо в країні існує організація-член IARU яка направляє картки для не
членів, які сплачують повну вартість такого сервісу.

Кінець

Коментар Ініціативної групи до змісту Резолюції.
  1. Рекомендується, а не зобовязані.
  2. Пошта для не-членів може передаватися лише за умови якщо такі не члени згодні оплачувати повну вартість такого сервісу
  3. Країни члени-учасники IARU не можуть направляти картки на «альтернативні»,  «обєднані» або «якісь інші» сторонні QSL бюро не членів-учасників IARU.

Адміністрацією 1 району IARU протягом останніх двох років не зафіксовано жодного підтвердженого випадку порушення регулярного QSL обміну з Україною. Всі, що обслуговуються в QSL бюро ЛРУ, радіоаматори мають можливість своєчасно отримувати і відправляти картки-квитанції.

Ще раз. Можливо не всі ще зрозуміли. Регулярний міжнародний QSL обмін, що здійснюється в  системі IARU, стає можливим тільки завдяки сплаті членських внесків в IARU національними організаціями членами-учасниками, ЛРУ, СРР, DARC, ARI, ARRL і іншими. Таким чином, надходження QSL пошти в Україні від зарубіжних радіоаматорів цілком і повністю оплачується виключно за рахунок внесків членів ЛРУ.

Руководство ЛРУ путем шантажа QSL-карточками, адресованными радиолюбителям Украины, в разрез Конституции Украины и законов Украины принуждает вступать в ЛРУ или платить неимовернуюцену за пришедшие им  QSL-карточки, которые уже оплачены  
корреспондентами из-за рубежа.

У тому, що стосується нібито порушення законодавства процитуємо слова Президента ГС ВРЛ І.Л.Зельдіна, сказані ним 10 березня 2017р. з цього приводу в «фейсбук групі ГС ВРЛ»:
«Це все з області квазіунофантастики. У чому конкретно порушено законодавство? Будь ласка, приведіть статті Законів і підтверджуючі факти, все інше - це лірика». https://www.facebook.com/groups/UngoUARL/

Игорь Зельдин Арсен джан! Это все из области квазиунофантазии. В чем конкретно нарушено Законодательство со стороны потвор? Я же это все проходил и прохожу по сей день. ПСЕ статьи Законов и подтверждающие факты, все остальное - это лирика. А вообще, как сказал Аль Капоне - Пуля меняет очень многое в голове, даже если попадет в задницу :-)

Що ж стосується «неймовірної ціни» - обслуговування членів ЛРУ це груповий сервіс на основі кооперації членів організації, обслуговування не-членів це індивідуальний сервіс. Ні в якому разі індивідуальна послуга не може бути дешевше послуги групової.

Як приклад, підхід до організації обслуговування не-членів в QSL бюро наших найближчих сусідів - СРР. СРР як і ЛРУ - організація член-учасник IARU.
Радіоаматори Росії члени своєї національної організації платять 695 рублів щорічного членського внеску, приблизно 300 гривень.
Ті хто не є членами СРР за ПРАВО ОТРИМУВАТИ і відправляти картки платять в рік 1840 рублів, понад 800 гривень.
Платять, а не влаштовують публічні істерики на всю країну і весь світ, для того що б попіаритися. Тобто індивідуальне обслуговування не-членів стоїть в Росії майже в 3 рази дорожче ніж групове для членів.
У нас в Україні навіть дешевше, члени ЛРУ сплатили 100 гривень членського внеску, а ті хто не є членами 250 гривень добровільної допомоги.
До речі, за даними ініціативної групи, отриманим з двох незалежних джерел, на даний момент QSL бюро ЛРУ обслуговує не менше 250 радіоаматорів НЕ-членів, які прийняли рішення надати добровільну матеріальну допомогу ЛРУ і таким чином компенсували вартість сервісу за індивідуальним обслуговування.

Що стосується «вхідних QSL-карток оплачених кореспондентами з-за кордону». Відправник в будь-якій країні світу, наклеюючи марку на конверт, оплачує доставку поштового листа з поштового відділення своєї країни в поштову скриньку одержувача. Таким чином, в ціну марки включена вартість транспортування листа в країні відправника, до країни одержувача і по країні одержувача, в тому числі доставка листа в поштову скриньку одержувача. У цьому випадку доставка дійсно оплачена кореспондентами з-за кордону, але не у випадку відправки QSL картки через бюро. У разі відправки через бюро зберіганням, отриманням, сортуванням QSL карток для відправки і для отримання повинен хтось займатися. Необхідно так само мати спеціально обладнане для цих цілей приміщення. Іноді, цим займаються радіоаматори-волонтери, іноді штатні співробітники національних радіоаматорських організацій, найчастіше і ті і інші разом. Оплата оренди та обслуговування приміщень, поштових витрат, праці найманого персоналу відбувається за рахунок членських внесків членів національних організацій. По викладеним вище причин, QSL-картка може вважатися "особистої кореспонденцією ", тільки коли вона відправлена ​​поштовою службою в поштову скриньку одержувача, на його домашню адресу. У разі відправки картки через QSL-бюро - це не особиста кореспонденція, а картка-квитанція. Гарантована відправка / отримання якої можливо тільки для радіоаматорів, які є членами національних організацій і мають свої QSL-бюро. Або для радіоаматорів, які, не будучи членами організації, належним чином оформили своє обслуговування в QSL-бюро і теж беруть участь у фінансуванні його роботи. Необхідно окремо відзначити, що у всіх радіоаматорів України, поза залежністю від членства в ЛРУ, така можливість є.

Найцікавіший момент, на погляд Ініціативної групи, це відповідь на питання, а як вирішили питання з обслуговуванням в QSL бюро ЛРУ основні «порушники спокою»: керівники UCC, ГС ВРЛ, організатори рейдерської конференції 30-травня і їх найближчі соратники.
За наявними в розпорядженні Ініціативної групи даними, отриманими з декількох незалежних джерел, переважна більшість цих «видатних громадських діячів» вирішило своє особисте питання з QSL обміном позитивно.
Наприклад, Дядя Коля, UX0UN, який «організував» приміщення для проведення рейдерської конференції 30-травня, відійшов від участі в ГС ВРЛ, вступив в ЛРУ і сплативши членський внесок 100 гривень обслуговується в QSL бюро на правах члена.
Борис Самарцев, UT7UT, Самозваний президент ЛРУ, як би обраний 30 травня, теж член ЛРУ. Сплатив 100 гривень членського внеску в ЛРУ і обслуговується в бюро як член.
Володимир Гуртовий, US7IGN, один з організаторів рейдерської конференції 30-травня, сплативши членський внесок обслуговується в QSL бюро на правах члена.
Діма Давиденко, UT7UJ, то чи Президент, чи то Віце-президент UCC платить внески в ЛРУ і є, так би мовити, «таємним членом». Він вступив в змову з кимось із керівництва ЛРУ і домовився що його ім'я не буде фігурувати в відкритому списку членів ЛРУ на сайті, але в QSL бюро по праву члена обслуговується і внески 100 гривень платить.
Ігор Токар, US0LW, один з організаторів рейдерської конференції 30-травня вчинив чесніше, сплатив спонсорський внесок 250 гривень і обслуговується в QSL бюро ЛРУ як не-член, компенсуючий вартість сервісу за індивідуальне обслуговування.
Список спонсорів не-членів ЛРУ, які отримують картки через ЛРУ можна продовжувати довго, їх не менше 250 чоловік.

Руководство ЛРУ, путем блокирования всего QSL-сервиса, умышленно создало предпосылки для нарушения п. 7.14 Регламента любительской радиосвязи Украины в части подтверждения сеанса  любительской радиосвязи через обмен QSL-карточками с корреспондентами.

«Регламент аматорського радіозв'язку України» в чинній редакції не містить жодних положень які б зобов’язували 
радіоаматорів займатися QSL обміном в обов’язковому порядку. П.7.14 не зобов'язує громадянина отримувати 
або відправляти картки-квитанції (QSL), а лише описує загальноприйняту форму такої картки:
 
 7.14. Документом,    що    підтверджує    проведення   сеансу аматорського  радіозв'язку,  є  картка-квитанція  (QSL). 
У   ній обов'язково вказуються:  час та дата проведення зв'язку,  позивний сигнал кореспондента,  номінал  частоти,  клас 
випромінювання  та якість зв'язку. Форма картки-квитанції (QSL) - довільна. 

Неоднократные обращения к нынешнему руководству ЛРУ со стороны общественных радиолюбительских объединений Украины и отдельных радиолюбителей игнорируются, а обращенияВсеукраинской Радиолюбительской Лиги о разблокировании входящей почты или создании объединенного QSL-сервиса и его совершенствования в Украине не нашли отзыва.

За перевіреними даними Ініціативної групи, отриманими з декількох незалежних джерел, інформація про ігнорування звернень радіоаматорів щодо їх обслуговування в QSL бюро ЛРУ не відповідаює дійсності. На даний момент не менше 250 радіоаматорів України, що не є членами ЛРУ в індивідуальному порядку обслуговуються в QSL бюро ЛРУ, вони отримують і відправляють свої картки-квитанції по Україні та за кордон.

Украинский Контест Клуб призывает руководство ЛРУ к диалогу и решению вопроса о создании Всеукраинского QSL-бюро с доступным сервисом и тем самым выполнить уставные задачи ЛРУ, направленные для радиолюбителей.

Національні QSL бюро, через які здійснюється 99,9% всього міжнародного QSL обміну функціонують тільки в єдиній системі QSL обміну IARU, координуються IARU і ведуть роботу згідно регламентуючих документів IARU - Констітукціі, Статуту та резолюцій. Останній абзац Резолюції 85-9 містить пряму заборону членам-учасникам направляти міжнародну пошту на адресу QSL бюро відмінних від QSL бюро національних організацій членів-учасників.

Таким чином, участь ЛРУ в організації будь-яких «Всеукраїнських QSL бюро», які б керувалися не ЛРУ, прямо заборонено нормативною базою IARU. Крім того, члени-учасники IARU не зможуть направляти картки на адресу подібного «Всеукраїнського QSL бюро», тому що це прямо заборонено Резолюцією 85-9, дивись вище за текстом.

Основними статутними цілями і завданнями ЛРУ є задоволення інтересів ЧЛЕНІВ ЛРУ, пов'язаних з їх заняттям радіо. ЛРУ ніколи не ставило перед собою завдання вирішувати питання і проблеми всіх 16 000 ліцензованих радіоаматорів України. При нинішньому рівні доходів пересічних радіоаматорів нашої країни, а також рівні цін на послуги і товари, така постановка питання просто недоречна, це стало б непосильним фінансовим навантаженням для 1500 членів ЛРУ.

Одну лише тезу в проекті звернення UCC вважаємо правильною і своєчасною - заклик до відкритого діалогу та пошуку компромісів всіх здорових радіоаматорських сил і організацій України.
Вважаємо, що першим кроком до початку діалогу могло б бути припинення судових проваджень за позовами «Гостра, Зельдін і Ко проти радіоаматорів України» шляхом негайного відкликання позовів заявниками.
Другим кроком  припинити поливати брудом Україну загалом і українським аматорів зокрема на міжнародному рівні шляхом різноманітних брехливих листів у провідні міжнародні організації.
Третім і останнім кроком - відкритий діалог з питання участі у фінансуванні національного QSL бюро ЛРУ всіх, дійсно зацікавлених у QSL обміні своїх членів, радіоаматорських організацій і клубів України.

Користуючись нагодою, Ініціативна група рекомендує керівникам обох українських контест клубів, "за версією В.Ф.Латишенка» і «за версією Д.С.Давиденка» зосередитися насамперед на приведенні діяльності своїх контест клубів до вимог чинного законодавства України та припинити нарешті сіяти ворожнечу і смуту в радіоаматорському співтоваристві. (подробиці роздвоєння українських контест клубів ретельно розписані професійним правником US8IDZ на сторінці http://uarl.in.ua/ucc/ )

Звертаючись до делегатів і учасників 26 конференції UCC просимо критично переосмислити відверто ворожу, по відношенні до ЛРУ і IARU, позицію діючих керівників контест клубів. Закликаємо зосередитися на тих аспектах радіоаматорського діяльності, які нас об'єднують та не зациклюватися на постійному пошуку ворогів.

Комментарии