Столичные гастроли цирка-шапито

 
«Без сумніву цей день буде успішним, вперше в історії України Радіоаматори об'єднуються і виходять на мирну акцію протесту з гаслом "У Європейській Україні - Європейські Радіоаматорські діапазони частот"! Учасники пікету збираються біля центрального входу будівлі Держспецзв'язку з 13:30, при собі мати документи, що посвідчують особу та гарний настрій.»
 
Так розпочав свій полум’яну промову координатор акції активістів Євген Віталійович Жмур (UR5UGM) – керівник осередку ГС ВРЛ  у Київській області. Саме тої ГС ВРЛ, що видає радіоаматорські дипломи так званому Міністерству зв’язку самопроголошеної терористичної ДНР. Тої ГС ВРЛ, що входить у ЕВРАО разом із так званим «Союзом радіолюбітєлєй ДНР».
Навряд чи ви зможете знайти позивний UR5UGM у своєму аппаратному журналі, або бодай хоч почути його на короткій хвилі. У Євгена Віталійовича є справи важливіші ніж ото ваше радіо. Йому потрібно йти пікетувать Держспецзв’язку. Це вам не у носі колупатися…

Після таких відверто провокативних акцій, які організуються та проводяться з глибоким акцентом ідіотизму, слово «радіоаматор» стрімко набуває яскраво негативного змісту у свідомості зацікавлених представників органів державної виконавчої влади, залучених до процесу фахівців галузі зв’язку та пересічних киян.  «Радіоаматор» постає не ерудованим інтелігентом, як ми звикли його сприймати зазвичай, а придуркуватим скандалістом, що не у змозі не тільки чітко сформулювати свої вимоги, а взагалі не розуміє ні вимог чинного законодавства, ні процедури прийняття рішень що до розподілу радіочастотного ресурсу нашої держави.

Короткий лікбез.

Радіочастотний ресурс є одним з природніх ресурсв нашої держави. Природні ресурси України є власністю держави.
Радіочастотний ресурс — частина радіочастотного спектра, придатна для передавання та/або приймання електромагнітної енергії радіоелектронними засобами і яку можливо використовувати для поширення будь-якої інформації на території України та за її межами відповідно до законів України та міжнародного права, а також на виділених для України частотно-орбітальних позиціях.
Порядок використання радіочастотного ресурсу в Україні.
Кабінет Міністрів України затверджує такі нормативно-правові акти:
•    Національну таблицю розподілу смуг радіочастот
•    План використання радіочастотного ресурсу України
Національна таблиця розподілу смуг радіочастот України регламентує:
•    розподіл смуг радіочастот радіослужбам в Україні
•    розподіл на смуги спеціального та загального користування;
План використання радіочастотного ресурсу України визначає:
•    перелік радіотехнологій, що використовуються в Україні, з визначенням смуг радіочастот та радіослужб, яким вони відповідають, а також терміни припинення їх розвитку та використання;
•    перелік перспективних для впровадження в Україні радіотехнологій із визначенням смуг радіочастот та радіослужб, яким вони відповідають, а також терміни їх впровадження.

Смугами загального користування, до яких належать частоти радіоаматорської служби, опікуються Держспецзв’язку (як Адміністрація зв’язку) та НКРЗІ (як Регулятор зв’язку). Адмінпослуги у сфері зв’язку, за дорученням Регулятора, надає УДЦР.

Смугами спеціального користування опікується Генеральний штаб Міністерства оборони України. 

Частоти діапазону 1,2ГГц згідно чинній Національній таблиці розподілу смуг радіочастот віднесено до смуги спеціального користування.

То якого біса пане Жмур ви поперлися пікетувать Держспецзв’язку?

Ні один учасників засідання з підготовки до Всесвітньої Крнференції з Радіозв'язку – 2019, що проходило у приміщенні Держспецзв’язку не мав жодних заперечень проти розширення діапазону 50МГц на користь радіоаматорської служби та проти виділення радіоаматорській службі діапазону 1,2ГГц. Ні представники Адміністрації зв’язку, ні представники Регулятора, ні фахівці УДЦР. Принаймні допоки ви не почали їх пікетувать. Адже вони можуть змінити свою думку. 

То якого біса пане Жмур ви їх пікетували, здійснювали на них тиск, псували налагоджені відносини?

Де ще у світі є такий лояльний та ліберальний до радіоаматорів Регулятор, як у нас? Де ще можна безкарно працювати за межами виділених смуг частот (50,313МГц FT8)? Де ще можна безкарно перевищувати дозволену потужність у сотні разів або використовувати заборонені радіо технології (EME на 50МГц, DSTAR, DMR і т.і. на 144 та 430МГц)? Де ще у світі радіоаматори отримують дозволи на 50МГц разом із мовленням 1ТВ каналу, без проведення жодних натурних випробувань?

Так от, так буде не завжди. Особливо якщо подібні пікетування матимуть продовження. 

Дозволи на 50МГц дійсні тільки 1 рік. І не обов’язково будуть продовжені. Адже УДЦР може адекватно прореагувати на скарги телеглядачів 1ТВ каналу.

Дозволи на УКХ репітери у м.Києві теж потребують продовження, особливо коли вони «саморобні» на базі гібридного професійного DMR репітера HYTERA.

Пропонуємо пану Жмуру гарно подумати перш ніж проводити подібні акції у майбутньому. Взаємовідносини радіоаматорів з Адміністрацією та Регулятором до цього часу ретельно вибудовувалися у атмосфері взаємної поваги та взаємної довіри. Шлях тиску та погроз неминуче призведе до повної втрати взаєморозуміння. 

Алгоритм вирішення питання повернення 1,2ГГц, а також розширення смуги 50МГц вже був ретельно розписаний на сторінках цього сайту у матеріалі  В ЛРУ надали відповідь на частину питань дніпропетровських аматорів http://antivrl.blogspot.com/2017/12/blog-post_49.html . Там віце-президент ГО ЛРУ Ю.Заскалета (UT7UW) цілком конкретно пояснив причини втрати діапазону 1,2ГГц та вказав конкретні шляхи вирішення цього питання. Куди саме потрібно звертатися та кого саме потрібно пікетувать, якщо вам до вподоби саме такі методи спілкування.

Що ще не ясно?

Р.S.
Вочевидь, пан Гострий (UT5UT) вже виграв всі суди у ГО ЛРУ. Тепер йому заняться більше нічим, ніж приєднатися до трупи циркових клоунів під художнім керівництвом заслуженого клоуна Радянського Союзу пана Зельдіна та влаштовувать шутовські циркові вистави у центрі столиці.
 
На фото клоунської ватаги засвітився ще один клоун Евтушенко (US7UX). Досить дивно бачити його тверезим на фото, зазвичай від червоної пропитої морди хоч цигарку підкурюй! Цей клоун тягне на звання народного діяча клоунських мистецтв. Бувший голова КХ комітету ГС ВРЛ. Голова є, а комітету немає. Бу-га-га! На то він і клоун, щоб смішить людей.

Комментарии